Jumbo run. Sidevognskjøring med funksjonshemmede. 

 

 Hvert år i pinsen arrangerer Norsk Sidevognsklubb (NSK) Jumbo Run. Treffet flyttes fra sted til sted og lokale MC klubber søker NSK om å få arrangere det. Det er årsmøtet til NSK som behandler søknadene og avgjør hvor det blir neste år. De 5 siste årene har det vært i Sandefjord, Skien, Sarpsborg, Åndalsnes og i år var det Karmøy MC klubb som stod for treffet. I pinsen 2008 blir det i Bergen.

 

 Men hva er Jumbo run og når startet det? Det var en Engelskmann som het David Cooper som hadde ideen. Han arrangerte det første treffet i Coventry i 1961. Tanken var at handikappede barn skulle få oppleve naturen på en trygg og sikker måte som passasjer i en sidevogn. British Cycle & Motorcycle Industries Assosciation stod som hovedsponsor for det første treffet.  Ca 80 sidevognsykler deltok og det ble en brak suksess. Det ble derfor besluttet at det skulle bli et årlig arrangement.

 

I 1963 fikk treffet sitt nåværende navn. Grunnen til det var at man under et arrangement tok turen til en dyrehage der det fantes en elefant unge som het Jumbo.

 

 Fra England har Jumbo Run spredd seg til Frankrike, Holland, Tyskland, Sverige, Danmark og Finland. Til Norge kom det i 1977, og har siden blitt arrangert her hvert år. For den som har lyst til å gjøre noe positivt for andre og samtidig ha en annerledes og flott pinse for hele familien, så er Jumbo run midt i blinken. De fleste bor i telt, men det pleier også å være mulig å leie hytte på plassen. Treffet har en familie vennlig profil, og det er svært mange som har med kone og barn, eller barnebarn for den saks skyld.

 

 De fleste sidevognene kommer på fredagen eller lørdagen. På søndagen kommer passasjerene og vi kjører på tur med dem.  Etter å ha kjørt i ca ½ time er det innlagt en pause med mat og drikke til alle. Så er det tilbake til treffplassen for premieutdeling, grilling og lett underholdning. Den lokale arrangøren setter opp en følgebuss slik at de som til vanlig bor i sidevognene våre også skal få oppleve hele turen.

 

 I 2007 var det som sagt Karmøy MC-klubb som stod for treffet. Passasjerene våre kom til treffplassen søndag formiddag og strålte av glede og spenning. Alle fikk tildelt passasjer og en fotograf tok bilder av hver enkelt sykkel med fører og passasjer.  Etter en ½ times kjøring hadde vi matpause på Visnes gruvemuseum. Så bar det tilbake til treffplassen der det var gryterett til alle som ville ha, og et lokalt band stod for underholdningen. Etterpå var det utdeling av diplom, bilde og t-shirt til både førere og passasjerer. Treffet er gratis og det koster med andre ord ingenting for verken førere eller passasjerer. Som vanlig så var det også flere sidevognsykler fra Tyskland som deltok.

 

Det har alltid blitt vist fra jumbo run på fjernsyn og i lokal aviser.  Vi vil selvsagt varsle pressen i 2008 også.

 

 Jumborun hadde også 30 års jubileum i Norge i år. Flere av de som deltok i år var også med å kjørte på det første treffet som var i Tønsberg i 1977. Toast Iron MC klubb og Bergen MC Klubb ønsker alle sidevognskjørere og passasjerer velkommen til Jumbo Run på Lone camping i Bergen til neste år.

 

Erling T. Pettersen

Treff ansvarlig  

Jumborun 2008

TILBAKE